جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
ویرایش محتوا
احمد نادری

دانشیار مردم‌شناسی در دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران و عضو هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی

دسته بندی ها
مشارکت با ما
مشارکت
طرح ها و پیشنهادات خود را برای ما ارسال کنید.

اسد روز به روز بیشتر ایران را نادیده گرفت و بیش از حد به برخی بازیگران خارجی بها داد

احمد نادری در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا، درباره حوادث و اتفاقات رخ داده در سوریه گفت: حوادثی که در سوریه رخ داد یک سیر تحولی دارد که ابتدا باید به آن‌ها نگاه کنیم تا برسیم به آنچه که امروز منجر به سقوط نظام بشار اسد و فتح دمشق شد.

بشار اسد به گوشزدها توجه نکرد

این عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با اشاره به این‌که بشار اسد در دوره پسا بحرانی که پشت سر گذاشت اساسا باید کارهایی در سوریه انجام می‌داد که نداد‌، یادآور شد: علیرغم این‌که درباره این کارها گوشزدهای زیادی به وی شد اما این کارها را انجام نداد‌. او باید نیروهایی را تعیین تکلیف می‌کرد و این مهم را انجام نداد و نتیجه اش شد وقایع امروز که ما مشاهده می‌کنیم. او باید به سمت آن می‌رفت که ملت سوریه را قدرتمندتر می‌کرد که نکرد. او باید گروه‌ها و اقوام مختلف را در قدرت سهیم می‌کرد و فضای بازی را به وجود می‌آورد که این کار‌‌ها را انجام نداد.

وی خاطرنشان کرد: از جمله دیگر کارهایی که اسد باید انجام می‌داد و نداد، تعیین تکلیف برخی از گروه‌های تروریستی مانند همین گروه تحریرالشام که نام جدید جبهه النصره است، بود، در واقع او نباید این گروه را در ادلب نگه می‌داشت‌ و باید آن را تعیین تکلیف می‌کرد که نکرد.

اسد به برخی از بازیگران خارجی بیشتر از حدشان بها داد

بشار اسد روز به روز بیشتر ایران را نادیده گرفت

این نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان این‌که اسد به برخی از بازیگران خارجی بیشتر از حدشان بها داد، اظهار داشت: اسد نباید فریب بازیگران خارجی را می‌‌خورد. در واقع بشار اسد گرفتار یکسری فریب‌ها از سمت بازیگران خارجی شد، کسانی مانند کشورهای حاشیه خلیج فارس به طور مشخص امارات و برخی دیگر از کشورها که به او وعده کمک اقتصادی در دوره بازسازی داده بودند. او نباید فریب کشورهای غربی را می‌خورد که متاسفانه این فریب را خورد، در صورتی که دوست خوبی مانند ایران در کنارش بود.

وی تاکید کرد: بشار اسد اساسا نباید این دوست(ایران) را نادیده می‌گرفت، اما روز به روز بیشتر نادیده‌اش گرفت و در اوج بحران هم مشاهده کردیم این نادیده گرفتن منجر به اتفاقات این روزها شد.

گذر زمان برخی چیزها را مشخص ‌می‌کند

این نماینده مجلس ادامه داد: در هفته اخیر آنچنان جنگی صورت نگرفت و از این منظر خوب است که خون و خون‌ریزی نشد و به قول معروف مردم کشته نشدند. البته گذر زمان برخی از چیزها را مشخص ‌می‌کند.

نادری خاطرنشان کرد: جنگ‌ها یا شورش‌هایی که در درون یک کشور طراحی می‌شود قبل از نظامی بودن‌شان، شورش‌های امنیتی اطلاعاتی هستند و در واقع مخالفین با این ترفند و بحث‌های اطلاعاتی و امنیتی کارهای خودشان را جلو می‌برند و در سوریه هم فضا به این سمت رفت.

ملت سوریه در آزمایشی بزرگی واقع شده است

وی یادآور شد: بحث دیگر این است که ملت سوریه ملتی بوده که در طول تاریخ واقعا برای اسلام هزینه داده است، این ملت از زمان جنگ‌های صلیبی که در قرون یازدهم تا سیزدهم شکل گرفت؛ برای اسلام هزینه داده و نقش تاریخی در دفاع از اسلام و آرمان‌های اسلامی ایفا کرده است. علاوه بر آن از ابتدای مسئله فلسطین تا امروز هم هزینه داده است، یعنی از ابتدای خلق موجودیت کثیفی به اسم رژیم صهیونیستی، ملت سوریه مخالفت خودش را با این رژیم شروع و هزینه آن را داده است و پیش قراول مقاومت بوده است. پس این ملت هم ملت مسلمانی است و هم ملت مقاومی است. حالا این ملت در بوته آزمایشی بزرگ واقع شده است که امیدوارم در این پیچ تاریخی که وجود دارد، یک انتخاب درست کند و در آتش جنگ و آتش فتنه‌های فرقه گرایانه نیفتد و به قول معروف اسیر گروه‌های تروریستی نشود کما این که در برهه ۲۰۱۱ به بعد ما مشاهده کردیم این موضوع اتفاق افتاد. ان‌شاالله ملت سوریه بتواند خودش یک انتخاب درست داشته باشد و خودش بتواند در آینده، سیستم سیاسی کشورش را تعیین کند.

معارضان زمان فتح حلب به قولشان وفادار بودند اما روز گذشته خبرهای خوبی از دمشق خبرهای خوبی نرسید 

این عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: این گروه‌ها که تحت عنوان مسلحین شناخته می‌شوند، تلفیقی سلفی-اخوانی هستند و از سال ۲۰۱۱ در این کشور فعالیت تروریستی داشته‌اند و اخیرا از سمت شمال به سمت جنوب حرکت کردند و دمشق را فتح کردند.

وی افزود: از ابتدا هم شعارهایی دادند مبنی بر این‌که کاری به اقلیت‌ها مانند شیعیان و امثالهم و حرم‌ها ندارند، در روزهای گذشته هم مشاهده کردیم که در حلب و حوالی حلب به قول‌شان وفادار بودند اما روز گذشته دیدیم که از دمشق خبرهای خوبی نرسید و باید ببینیم در سوریه می‌خواهند چه کاری انجام دهند. آیا می‌خواهند مشی تروریستی گذشته و حذف را دنبال کنند؟ یا می‌خواهند اقلیت‌ها و اعتقادات شیعیان را محترم بشمارند؟ باید ببینیم در آینده چه خواهد شد.

وضعیت تعهدات سوریه به ایران چه می‌شود؟

نادری در پاسخ به این‌که در حال حاضر مطرح می‌شود ایران و سوریه با هم معاهدات و توافقنامه‌هایی داشتند و حتی این کشور بدهی‌هایی به ایران دارد، حال باید چه ‌کاری کنیم که در این خصوص با چالشی مواجه نشویم، گفت: در علوم سیاسی و در روابط بین‌الملل این مساله گفته شده است که معاهدات بین‌المللی و بحث‌های اینچنینی بر گردن دولت‌ها به معنای کلی است، یعنی اینکه هر رژیم‌ سیاسی بیاید و برود این‌ها موقت هستند و دولت به طور کلی معاملات را دنبال می‌کند.

نماینده تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: به طور مثال قرار داد بین ایران و عراق به نام الجزایر که در سال ۱۹۷۵ بسته شد، اساسا بعد از انقلاب ما به آن استناد می‌کردیم و خط مرزی با عراق را مطابق آن تعیین می‌کردیم و یکی از دلایل جنگ ایران و عراق این بود که این قرارداد را زیر پا گذاشت، با این مثال می‌خواهم به این بپردازم که هر آنچه بین دولت ایران و سوریه بوده است، باید به قوت خودش پا برجا بماند چرا که اساسا این‌ها در حقوق بین‌الملل ربطی به رژیم‌های سیاسی ندارد. البته باید دید آینده سوریه چگونه می‌شود؛ یک حکومتی خواهد بود که از همه اقوام و گروه ها تشکیل شده است یا اینکه در آتش یک فتنه داخلی و جنگ گروهی خواهد سوخت و تروریست‌های تکفیری بنیادگرا بر آن مسلط می‌شوند، باید دید در طول زمان چه می‌شود و بر مبنای سیستم آینده کارها چگونه پیش می‌روند.

نادری تاکید کرد: مثلا بعد از روی کار آمدن طالبان در افغانستان هم تاکید بر این است که حق آبه ایران باید سرجایش باشد؛ چراکه این یک قرار داد بین دولت ایران و افغانستان است و هر حکومت و رژیمی سرکار بیاید بحث ثانویه است.

فیسبوک
واتساپ
توئیتر
لینکدین
پینترست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *